To assess the long-term effect of nutritional intervention on malnourished, hospitalised patients with heart failure (HF).
MethodsA total of 120 malnourished patients hospitalized for HF were randomized to undergo (or not) an individual nutritional intervention for 6 months. The primary event was the combination of all-cause death and readmission for HF. We performed an intent-to-treat analysis and assessed the effect of the intervention at 24 months.
ResultsThe combined event occurred in 47.5% of the intervention group and in 73.8% of the control group (hazard ratio: 0.45; 95% confidence interval: 0.28–0.72; p=.001). Thirty-nine percent of the intervention group and 59% of the control group died (hazard ratio: 0.53; 95% confidence interval: 0.31–0.89; p=.017).
ConclusionA nutritional intervention for malnourished patients hospitalised for HF maintains its prognostic benefit in the long-term follow-up.
Evaluar el efecto a largo plazo de una intervención nutricional en pacientes hospitalizados con insuficiencia cardiaca (IC) y desnutridos.
MétodosUn total de 120 pacientes hospitalizados por IC y desnutridos fueron aleatorizados a recibir o no una intervención nutricional individualizada durante 6 meses. El evento primario fue el combinado de muerte por cualquier causa o reingreso por IC. Se realizó un análisis por intención de tratar y se evaluó el efecto de la intervención a los 24 meses.
ResultadosEl evento combinado ocurrió en el 47,5% de los pacientes del grupo de intervención y en el 73,8% del grupo control (hazard ratio: 0,45; intervalo de confianza del 95%: 0,28-0,72; p=0,001). Fallecieron el 39% en el grupo de intervención y el 59% en el grupo control (hazard ratio: 0,53; intervalo de confianza del 95%: 0,31-0,89; p=0,017).
ConclusiónUna intervención nutricional en pacientes hospitalizados por IC que están desnutridos mantiene su beneficio pronóstico en el seguimiento a largo plazo.
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