This work aims to describe nutrition and sarcopenia in inpatients with heart failure (HF). It also aims to assess factors associated with in-hospital and short-term prognosis related to nutrition and sarcopenia.
MethodsWe collected data on consecutive HF patients admitted to a single center’s internal medicine ward. Patients were recruited in May and October 2021. Malnutrition was determined by the Mini Nutritional Assessment-Short Form (MNA-SF) and sarcopenia by the screening test, SARC-F scale, and handgrip strength test.
Results190 patients were analyzed, mean age 82.1 (±8.2), 54.2% women, median follow up 106 days. Patients were classified into three groups based on MNA-SF score: group 1 (12–14 points, no risk) included 50 patients, group 2 (8–12 points, high risk of malnutrition) included 81 patients, group 3 (0–7 points, malnourished) included 59 patients. Group 3 had significantly more inflammation (lower albumin and higher C-reactive Protein (CRP)) and congestion (measured by NT-ProBNP levels). In-hospital mortality was related to poor muscle function, CRP, and NT-ProBNP, but not to malnutrition. The poorest short-term outcomes were related to malnutrition and comorbidity. However, when the variable of muscle function was introduced, it could act as a poor prognostic factor related to CRP and NT-ProBNP, which were the main determinants of survival.
ConclusionIn malnourished patients with HF, inflammation and congestion were related to in-hospital mortality. Malnutrition along with comorbidity may play a role in decreasing short-term survival. Early identification through proactive nutritional and functional screenings should be a key element of assessing HF patients.
Este trabajo tiene como objetivo describir la nutrición y la sarcopenia en pacientes hospitalizados con insuficiencia cardíaca (IC). También pretende evaluar los factores asociados con la mortalidad intrahospitalaria y a corto plazo relacionados con la nutrición y la sarcopenia.
MétodosRecopilamos consecutivamente datos de pacientes con IC ingresados en la planta de medicina interna de un único centro. Los pacientes fueron reclutados en mayo y octubre de 2021. La desnutrición se determinó mediante la Mini Nutritional Assessment-Short Form (MNA-SF) y la sarcopenia mediante el test de screening SARC-F y la prueba de fuerza de prensión manual.
ResultadosSe analizaron 190 pacientes, edad media de 82,1 (±8,2), 54,2% mujeres, mediana de seguimiento 106 días. Los pacientes se clasificaron en tres grupos según la puntuación MNA-SF: grupo 1 (12-14 puntos, sin riesgo) incluyó 50 pacientes, grupo 2 (8-12 puntos, alto riesgo de desnutrición) incluyó 81 pacientes, grupo 3 (0-7 puntos, desnutridos) incluyó 59 pacientes. El grupo 3 tuvo significativamente más inflamación (menor albúmina y mayor proteína C reactiva (PCR)) y congestión (medida por los niveles de NT-ProBNP). La mortalidad intrahospitalaria se relacionó con la peor función muscular, la PCR y el NT-ProBNP, pero no con la desnutrición. Los peores resultados a corto plazo se relacionaron con la desnutrición y la comorbilidad. Sin embargo, cuando se introdujo la variable de la función muscular, podría actuar como un factor de mal pronóstico relacionado con la PCR y el NT-ProBNP, que fueron los principales determinantes de la supervivencia.
ConclusiónEn pacientes desnutridos con IC, la inflamación y la congestión se relacionaron con la mortalidad intrahospitalaria. La desnutrición, junto con la comorbilidad, puede influir en la disminución de la supervivencia a corto plazo. La identificación temprana mediante exámenes nutricionales y funcionales proactivos debería ser un elemento clave en la evaluación de los pacientes con IC.
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