El consumo de alcohol se asocia a una gran morbimortalidad. El objetivo del estudio es analizar la mortalidad atribuible al consumo de alcohol en España y en las diferentes comunidades autónomas en 2004.
MétodosSe utilizaron los datos de defunciones según causa de muerte agrupados por edad, sexo y 60 categorías diagnósticas. Se calculó el número de muertes atribuibles al consumo de alcohol por sexo y grupo de edad en 2004, para España y las distintas comunidades autónomas, a partir de las fracciones atribuibles propuestas por los Centers for Disease Control and Prevention para el cálculo de la mortalidad en Estados Unidos en 2001. Se han calculado las tasas crudas y ajustadas de mortalidad atribuible al alcohol, por 100.000 habitantes de acuerdo a la población estándar europea.
ResultadosLa mortalidad relacionada con el alcohol en España en 2004 fue del 2,3%; 3,2% en hombres y 1,2% en mujeres. La comunidad autónoma de Murcia, con el 2,9% de mortalidad, junto a las de Andalucía, Canarias, País Vasco y Asturias, alcanzaron los mayores porcentajes de mortalidad por alcohol en 2004. Asturias, Murcia, Andalucía, Galicia y el País Vasco presentaron las mayores tasas ajustadas de mortalidad por alcohol.
ConclusionesEn las distintas comunidades autónomas españolas, el consumo de alcohol es una causa importante de mortalidad. Esta información es de utilidad para la identificación de prioridades y para la evaluación de programas de intervención. Las causas crónicas suponen, en general, un mayor peso en la mortalidad que las causas agudas, y son las patologías del sistema digestivo las más contribuyentes.
Alcohol consumption is associated with great morbidity-mortality rate. The aim of this study is to analyze the mortality that can be attributed to alcohol consumption in Spain and in its different Autonomous Communities during 2004.
MethodThe records of deaths by cause of death were used, grouped by age, gender and 60 diagnostic categories. The number of deaths attributable to alcohol consumption according to gender and age group in 2004 for Spain and the different Autonomous Communities was calculated by means of the alcohol attributable fractions proposed by the Centers for Disease Control and Prevention for calculating the mortality rates in the U.S.A. in 2001. The raw and adjusted mortality rates attributable to alcohol per 100,000 inhabitants were calculated with respect to the European population standard.
ResultsAlcohol-related mortality in Spain was 2.3%; 3.2% for men and 1.2% for women. The Community of Murcia, with a mortality rate of 2.9%, together with those of Andalusia, the Canary Islands, the Basque Country and Asturias, had the highest rates of mortality attributable to alcohol in 2004. The highest adjusted mortality rates attributable to alcohol were found in Asturias, Murcia, Galicia and the Basque Country.
ConclusionsIn the different Autonomous Communities of Spain, alcohol consumption is an important cause of death. This information is of use for identifying priorities and to evaluate intervention programs. Chronic causes, in general, have a greater weight in mortality rates than acute causes, disease of the digestive system having the highest rate of contribution.
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